Gave plekjes ontdekken in steden of dorpen is helemaal mijn ding. Als je aan mij vraagt waar je heen moet dan weet ik vaak wel een tof restaurantje of een supergezellig café. Dat ik niet de enige ben bleek een tijdje terug wel.

Wij, m’n vriend & ik, werden uitgenodigd om te gaan lunchen in Alkmaar. Waarom niet? Op naar Alkmaar met de trein! De stad an sich is voor mij niks nieuws en is al supergaaf, maar het heeft ook onontdekte wonderen. Met wonderen bedoel ik dan die hele leuke zaakjes in achteraf gelegen steegjes/straten waar je niet direct naar binnen zou stappen. Althans, ik zou er lekker gaan rondneuzen en een bakkie pleur naar binnen gieten, maar de meeste mensen zijn niet zo. Die zijn misschien wat terughoudender op dat gebied. Wij liepen in ieder geval door het winkelhart van Alkmaar langs verschillende horecagelegenheden naar zo’n achteraf gelegen straat, de Hekelstraat. Van de straatnaam moet je je niks aantrekken als je er loopt, want de straat zit vol met toffe (koffie)zaakjes. Niks om van te hekelen!

SOEPP is je hipste vriendin en liefste oma tegelijkertijd.

Daar was Soepp! We werden het hippe tentje in gesleept door de jongen die ons had uitgenodigd. Binnen ga je lichtelijk terug in de tijd door de vintage aankleding. Het grappige is dat het een lunchroom is, maar tegelijkertijd is ook vrijwel alles in de zaak te koop. De combinatie van vintagestore en horecazaak is zo’n concept dat je in Amsterdam zou verwachten, maar niet in Alkmaar. Het tegendeel is bewezen.

Wij hadden ons heerlijk genesteld op een nieuwe bank die er net een dag of twee stond. De menukaart konden we niet vinden, want die hebben ze niet, elke dag is anders. De meid die onze gastvrouw was bleef maar kletsen met ons en was oprecht geïnteresseerd in alles wat je zei. Ze schotelde ons een hele waslijst aan gerechten van de dag voor. De keuze was reuze en niet alleen in Soeppen, wat je zou verwachten. Ze noemde zo zo’n 7 dagsoeppen, enkele broodjes van de dag en nog wat speciale burger en curry gerechten achter elkaar op. Bij het tweede gerecht was ik haar al lang kwijt, maar gelukkig hadden we de krijtborden met dezelfde informatie aan de bar nog! Alles wat ze aan gerechten hebben is 100% vegetarisch of vegan, niet dat ik mij op het gebied van eten identificeer met één van die twee groepen, maar toch; het heeft wel wat.

Ik kan het hele menu van de dag niet meer voor de geest halen, maar (mijn keuze) de Thaise Thom kha Soepp was echt verrukkelijk! Een standaard Soeppkopje hoef je niet te verwachten. Nee, je krijgt echt een pannetje vol met verse groente en natuurlijk de Soepp. Naast de Soepp kreeg je ook heerlijk mais- en desembrood met humus. Na één zo’n Soeppje zit je ook echt wel helemaal vol, geloof mij. En duur? Totaal niet! Voor een koffie, die trouwens biologisch en erg lekker was, en de Soepp betaal je nog geen €12 ,-! Verwacht je niet als je er naar binnen stapt. Als je ooit in Alkmaar komt dan moet je daar echt even een Soeppie halen. Ik ben in ieder geval fan van Soepp!

Dit blog is niet gesponsord, ik ben gewoon enthousiast!