Een eeuwigheid terug schreef ik al over mijn smartphone. Het ding is superhandig, het verrijkt serieus mijn leven met alle apps en tegelijk heeft dat ding mij in zijn macht. Ik wil niet zeggen dat het dwangmatig is, maar om de zoveel tijd kijk ik toch naar dat minuscule beeldscherm.

Er zijn mensen die helemaal niet meer zonder hun smartphone kunnen. Ze nemen dat ding mee naar het toilet, onder de douche, tijdens het tuinieren, etc. Ze zijn bang om niet bereikbaar te zijn. Of om ‘m kwijt te raken. En ik ben daar één van! Het liefst zou ik niks willen missen van wat er in de wereld gebeurd, maar je wordt toch een klein beetje in controle gehouden door de smartphone. Je staat binnen een mum van tijd in verbinding met het gehele internet! Maar word het niet eens tijd dat we een klein beetje afkicken? Of een manier vinden hoe we er op een juiste manier mee om kunnen gaan?

Minderen? Hoe dan?!

Nu niet gelijk je smartphone richting de keuken smijten. Stahp it right there! Zo gaan we niet om met iets wat toch erg heilig is voor ons. In de tijd die ik de afgelopen weken had (door het gebruik iets te verminderen) heb ik enkele tips, die voor mij werken, verzameld en opgeschreven.

1. Laad je batterij 1x per dag op

Ikzelf heb geen iPhone, maar de mensen met zo’n smartphone weten wat ik bedoel als ik zeg; baggerbatterij. Na ongeveer anderhalve minuut intensief bezig te zijn is de batterij alweer leeg. You guys are lucky! Leg dat ding lekker ’s nachts aan de lader en probeer er eens de hele dag mee te doen. Dat wordt afzien. Probeer jezelf te dwingen om spaarzaam met die procenten om te gaan. Valt ‘ie uit? Jammer dan.. volgende dag beter! Ik merk dat ik hierdoor mijn batterij uitspaar en uiteindelijk nog de gehele dag met dat ding loop, maar het dwingt mij wel om minder ermee te doen.

2. Laat ‘m eens thuis

Ga je lekker de stad in? Of koffiedrinken bij de buren? Laat je smartphone dan thuis. Of laat hem in ieder geval in je broekzak met het geluid uit en de trilintensiteit op 0 (Die ringtones en vibrators zijn soms al irritant genoeg). Probeer dit ook als je uit eten gaat, naar een feestje gaat of een vergadering hebt. De afleiding van een voorbijrazende auto die je dan opvalt is even irritant, maar constant met je smartphone misschien nog wel meer. Wees sterk! Voor je het weet mag je weer spelen!

3. Focus je op belangrijke zaken

Over het algemeen als ik achter mijn bureau zit ligt mijn smartphone naast mij, maar zonder dat ding ben ik veel meer gefocust op m’n freelance werk. Dit lukt serieus het beste als je je smartphone uitzet of weglegt. Schrijven? Smartphone uit! Boek lezen? Smartphone uit! Spelletje spelen? Smartphone uit! Goede seks? Smartphone uit! Je gaat er echt niet dood aan (hoop ik)!

Soms mis je wel iets.. zoals een telefoontje, maar die persoon kun je na een uurtje ook nog rustig terugbellen. Overigens kun je ook kiezen voor de vliegtuigstand. Leg hem dan wel uit het zicht; anders neem je dat ding zo weer in je handen en ben je weer terug bij af.

4. Etenstijd!

Dit is vast al heel gewoon in de meeste huishoudens en het spreekt waarschijnlijk ook voor zich. Tocht komt het nog vaak voor dat iemand de smartphone erbij pakt. Je tafelgezelschap heeft vast een interessant verhaal. Of ze hebben niks te vertellen. Proef dan bewust je eten! Ook als je alleen bent. Je kunt natuurlijk ook luisteren naar de fantastisch smerige eetgeluiden van je gezelschap, maar daar zou ik mij niet op gaan focussen..

5. Alternatieven

Zelf wil ik altijd kijken hoe laat het is, vaak open ik dan al mijn apps en heb ik na het wegstoppen van m’n telefoon nog geen flauw benul van de tijd. Sinds ik mijn horloge vaker draag kijk ik daardoor al minder op mijn smartphone. Je kunt natuurlijk ook Facebook en Twitter eventjes wegleggen en kies in plaats van het scrollen met je duim voor een goed boek! Als een zombie voor de TV hangen keur ik ook goed. Rust is ook lekker, zo nu en dan.

6. Creëer inzicht

Sinds de eerste blogpost over mijn smartphone heb ik de app Realizd geïnstalleerd. Serieus shooked! Het inzicht in hoe vaak je je smartphone oppakt, ontgrendeld of hoeveel minuten je je apps gebruikt is in mijn geval kapot veel. Na een aantal dagen heb ik er een sport van gemaakt om m’n smartphone zo min mogelijk te ontgrendelen. Gewoon om te kijken hoe dat per dag ging verschillen. Het werd gewoon leuk! Na al die tijd merk ik dat ik minder vaak op m’n scherm kijk voor onnozele dingen.

Hoe gaat het nu dan?

Eigenlijk best goed! Ik laad mijn smartphone één keer per dag op en ik heb zelfs al wat apps verwijderd. Maar effe he; de avonden lijken opeens wat langer. Hoewel er niks veranderd is. Ik hang nog steeds als een luiaard op de bank, rol nog steeds door de kroeg en ik werk ook nog af en toe. Met mijn smartphone in mijn hand dood ik blijkbaar toch onwijs veel tijd. Met al dat scrollen en swipen tikken de uren als een gek voorbij, als je er niet op let ben je ineens enkele uren verder. En dan heb ik in die tijd veertig keer mijn Twittertimeline gezien, te vaak alle Instagram foto’s van mensen bekeken en alles op Facebook is ook wel gelezen. Nu ik het gebruik verminderd heb, heb ik opeens het idee alsof ik meer vrije tijd heb. Ik pak steeds vaker ’s middags een boek, kijk een serie of ik schrijf weer eens wat.

Helemaal zal ik mijn smartphone niet weggooien of afschaffen. Daar is het apparaat te dierbaar voor. Dus als ik de afgelopen (en komende) tijd niet tijdig op je berichten heb gereageerd: I’M SORRY! Je kunt mij beter een e-mail sturen. De laptop staat nog wel gewoon aan! En dat blijft ook zo.. denk ik.