De vraag ‘waarom stemmen?’ heb ik de afgelopen week zo vaak gehoord dat ik er gek van werd. Oprecht. In elke krant wordt erover geschreven, op televisie hoor je niks anders en het internet staat er momenteel vol mee. Maar waarom gaan we stemmen? Ik stem zelf elke keer weer, maar het geeft mij niet het gevoel dat het iets uithaalt.

Stukje uit “Mijn MMDCCLXX ..
Als een (volgens de wet) volwassen jongeman mocht ik afgelopen jaar weer stemmen. En om heel eerlijk te zijn; de politiek interesseert mij geen reet. Serieus. Men kan stemmen op ontzettend veel partijen die allemaal iets anders voor ogen hebben. Of partijen die gewoon totaal niks aan standpunten op papier hebben. Die zijn er ook. De politiek is dood. Elke gek kan een partij beginnen en binnen 4 jaar op zo’n fantastisch mooie blauwe stoel plaats nemen. Je stemt. Er is een uitslag en de mannen in Den Haag doen het net even anders dan dat er in het verkiezingsprogramma stond. Mijn stem ging afgelopen jaar naar D66, ik had vertrouwen, maar tevergeefs.

Waarom stemmen?

Als je niet stemt, moet je naar mijn mening ook niet klagen over de uitslag van een verkiezing, het gevoerde beleid of de beslissingen die genomen worden. Het is alsof ik een week lang niks doe voor mijn klanten en daarna ga klagen dat ik ze verlies of te weinig tijd heb. Nederlanders houden van klagen, dus je moet letterlijk gezien het recht op klagen verdienen door te stemmen. Klagen geeft ons een goed gevoel, terwijl het niks oplevert, maar jouw stem levert wel wat op. Op alles wat er om je heen gebeurt heeft het invloed.

De gemeenteraad beslist hoe de stad bestuurd gaat worden. Er komen zoveel vraagstukken voorbij en in elke gemeente zijn er weer andere onderwerpen. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Sommige stukken zijn omstreden en de ander toch weer niet. Als je een bepaalde invloed wil hebben op de beantwoording van zulke vraagstukken in jouw gemeente, stem dan op de partij die het meest overeenkomt met wat jij voor ogen hebt voor jouw gemeente. Op welke partij of beweging je stemt moet je natuurlijk zelf weten, maar maak wel gebruik van je recht om je stem letterlijk te laten horen. Mopperend langs de kant gaan staan heeft geen zin.

Ik ga stemmen zodat ik kan klagen, jij ook?